Komentáře: Malý příspěvek ke světové globalizaci po deseti letech https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96357000 Tue, 15 Jun 2010 13:02:36 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96357000 realita je jaká je
a vy se opět, s odpuštěním mýlíte, Glume. Nebo přinejmenším neprohlédáte síť paradoxů a dualit, do které se zaplétáte. V podstatě jsem přesně na to upozornil, že firma chce ve státě vydělávat, když však dojde k nějaké škodě, sanovat jí musí stát. Dalším paradoxem je, že trvrdíte, že stát potřebuje firmy, nyní ale zase že každý si poradí sám.
Já neočekávám, že stát bude řešit mé problémy, doposud jsem nevzal anik 1 Kč státní podpory a nevolám policii, když se bojím po tmě na ulici. Funkce státu se nově konstituuje tím, že by měl chránit své občany před ohrožením zvenčí.
Dalším paradoxem je, že naříkáte na státní byrokracii dotovaného zemědělství a zároveň žehráte na dle vás albánskou soběstačnost. Jenže právě regionální soběstačnost je zbraní i proti oněm státním zásahům do zemědělství, a už to funguje v sítích potravin „coop“. Stejně to může fungovat v kterémkoli jiném odvětví. není opravdu žádný důvod, proč by každý stát nemohl být v základích věcech soběstačný. ..

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96356970 Tue, 15 Jun 2010 12:52:01 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96356970 s těmi soudy
pane sikoro, sjte nepochopil na co reaguji, reagoval jsem na váš paradox, kdy na jedné straně požadujete vymahatelnost práva (asi od státu?) a na druhé straně požadujete omezení, či zrušení státu. Právo může vymáhat jen stát, konenckonců každý rozsudek je vynesen jménem republiky. To jinak nejde, neb jinak by si každý vykládal právo podle svého. soudy jsou samozřejmě hůře uplatitelné, nežli politici, i když i tam se korupce, nebo nějaké ovlivńování dostatne, příkladů známe všichni dost.
O korupci jsem psal především v souvislosti s politiky.
Chcete-li přenést odpovědnost na nějaké nestátní arbitrážní soudy, tak nevím, jestli se tím něco změní. Soudci nebudou lépe chráněni nebo méně uplatitelní, než dnes.

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96356930 Tue, 15 Jun 2010 12:45:41 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96356930 ano, prasátka a kravičky…
za to nemohou. blažené jsou národy, které neznají žádné nadávky. existence nadávek sama o sobě už deformuje celou společnost. Tímto tématem jsem se také zevrubně zabýval a zjistil jsem, že nemáme nadávku, která by byla čistě nadávkou nemaje žádný jiný význam. K nadávání používáme názvy zvířat, názvy částí lidského těla, zejména z oblasti genitální, termíny z psychiatrické diagnostiky nebo případně jiné, neživé věci.

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96355390 Sun, 13 Jun 2010 23:26:54 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96355390 realita je taková,
že Vaše práva jsou státním úředníkům s odpuštěním… u prdele. Když vezme soused sekeru a rozhodne se Vás zabít, myslíte, že Vás stát ochrání? Ryzí iluze. V horším případěq to monopolní st. policie

Myslíte, že stát „vydělává“ na podnicích jako je kunčická huť? Platit těm pár tisícům zaměstnaným soc. podporu (když už socík musí být) by stát vyšlo nesrovnatelně levněji, než platit léčbu desetitisíců obětí tohoto úžasného podniku.
¨
Ale houby závislí na nadnárodním kapitálu, každý svého štěstí strojvůdcem. Každý se může živit sám, přestěhovat se, reqalifikovat se… zatraceně zdravý dospělý člověxe snad nemusí vodit za ručičku. V opakčném případě, ať je takový jedinec zbaven svéprávnosti.

Fakt nechápu, kde se ve Vás bere ta albánská posedlost, klidně draze a mizerně, ale hlavně všechno sami. To je prostě hloupost.

Volný trh a mezinárodní dělba práce nemají s jakousi centralizací výroby nic společného. Neustále vznikají nové firmy… i takový Microsoft začal v garáži…

]]>
Od: Pavel Sikora https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96355380 Sun, 13 Jun 2010 22:59:11 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96355380 autore,
s tou uplatitelností je to obvykle trochu jinak, dokonce bych řekl, že velké mezinárodní firmy („korporace“) příliš často soudy nekorumpují. Mnohem častěji uplácejí fyzické osoby – „obyčejní lidé“.

A možná ještě častěji se ani neuplácí, zvl. na okresní úrovni fungují ustálené protislužbové spolky. Soudce rozhodne ve prospěch svého spřáteleného advokáta či někoho jiného, kdo mu zas prokáže jinou službu.

Korupci si může dovolit monopolista, resp. může ji trpět svým zaměstnancům. V okamžiku konkurence v justici by úplatný soud rychle zkrachoval – kdo by chtěl používat takový soud, když by si mohl vybrat z x jiných?

S těmi soudy hledáte problém tam, kde není – u nestátních arbitrážních soudů se dnes soudí i sama ČR. A prohraje-li, netroufne si jeho rozhodnutí ignorovat – protože i bez mezinárodních smlouv o ochraně investic by takový krok vedl k tomu, že by se investoři dané zemi začali vyhbat jako čert kříži.

Zcela obdobné nemocenské páky působí samozřejmě i na firmy.

]]>
Od: Mikero https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96354540 Sat, 12 Jun 2010 06:29:35 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96354540 Ubohý brav a skot,
chovají se jako každé jiné zvíře a přesto jejich jmény mi lidé- jejich pojídači – pojmenováváme chování a způsoby, které se nám na jiných lidech nelíbí. Chápal bych to například u nepojídačů vepřového, kteří vepře považují za nečisté zvíře, ale u národa, který vepře konzumuje s mimořádnou oblibou, to moc smyslu nedává. Zkuste si někdy pojmenovat chování nebo praktiky lidí, které se nám nelíbí jnak než „zvířecky“ – je to docela obtížné! Jenže takový vepř holt nemůže sednout a napsat blog jak ho takové nařčení z nečistoty a konání nepořádku štve. Zejména by odmítal nařčení, že se chová nečistě ve velkopacitních koncentračních výchovných zařízeních sloužících k rychlému dosažení jateční váhy a mohl by argumentovat,ať si to lidé také vyzkoušejí a pak přirovnávají….

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96354500 Fri, 11 Jun 2010 19:19:09 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96354500 dokončení pro G.
chránit práva občanů, jejich životy, majetek a krajinu před vším co by je chtělo ohrozit.

Ano, budou-li nezávislé soudy, čí budou? Státu? Když ne státu, kdo tyto soudy bude mezinárodně uznávat?

Pokud tvrdíte dále že když nějaká korporace přesune svou výrobu pryč z ČR, nic se neděje, není to pravda, jsou regiony, kde zrušení nějaké továrny zvýší nezaměstnanost o desítky procent a navýší tak soc. výdaje státu. Situace je tedy horší, než když byly regiony soběstačné a každý něco dělal, takto jsou mnozí doslova závislí na libovůli nadnárodního kapitálu.

Děkuji za odkaz na český telefon, to je velice milé. Ovšem v porovnáni třeba se Siemensem je to malý hráč. Najdete i českou televizi? mám pocit, že se přestaly vyrábět. A výrobců letadel u nás bylo před 20ti lety několik, dnes už buď zkrachovali, nebo živoří.
Globální ekonomika vypadá tak, že v každé zemi se vyrábí jen něco, to už není kapitalismus volné soutěže, to je centralizace výroby, a centralizace se ani vám nelíbí.

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96354480 Fri, 11 Jun 2010 19:04:56 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96354480 Svým způsobem
máte, pane Glum, pravdu. Jenže soudy a státní úředníci, kteří by měli lidi chránit tak nečiní právě proto, že jsou uplatitelní a úplatní právě nadnárodními korporacemi. Takže hájí jejich zájmy před zájmy obyčejných lidí.

Samozřejmě, že trvzení, že stát je prospěšný (občanům i firmám) podléhá zákonům duality, paradoxu a protikladů a vyše argumetny jsou toho důkazem. Ovšem vy nevidíte argumenty opačné. Takže konkrétní příklad: Proč více kapitálu směřuje třeba do N+ěmecka než do ČR (velikost státu nehraje roli)? A proč více investic směřuje do ČR, nežli třeba do Moldávie, Tádžikistánu, Laosu nebo Burkina Faso? Protože ve zmíněných státech chybí dostatečná infrastruktura, je tam politická či společenská nestabilita, právní vakuum, které nezaručuje podnikání bezpečnost a v nep. řadě i nekvalifikovaná prac. síla. tohle všechno v ČR je, stát tedy má co nabídnout firmám, které na jeho území chtějí podnikat.
Jinak já osobně nepotřebuji v běžném životě stát vůbec na nic, jen očekávám, že bude

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96354300 Fri, 11 Jun 2010 13:25:04 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96354300 autore (2)
platil daně jak mourovatý, self-made man, z opravdu chudých poměrů se vypracoval v největšího autobusového dopravce v kraji. Když došlo na lámání chleba, stát nehnul ani brvou a děda během jediného dne přišel o skoro veškerý svůj majetek. Tak čím mu ten stát ručil? Po válce ho ještě okradl o zbytek při měnové „reformě“.

Soukromí investoři jsou schopni tvořit infrastrukturu mnohem efektivněji. Za jedné nutné podmínky: pokud si konkurují.

Pokud nějaká korporace (zde) z Indie kašle na místní normy (např. hygienické), neděje se vůbec nic. Myslíte, že by na tom česká společnost prodělala, kdyby se výroba surového železa přesunula někam jinam? Nemyslím si.

Českou zeleninu a ovoce si kupuji naprosto běžně, naposledy včera. Že se sem vozí i tuny dotovaných zem. výrobků ze záp. Evropy, je opět úchylka způsobená nikoliv trhem, leč státem a superstátem v podobě Evropského svazu.

Chcete český telefon? Prosím: [http://www.jablocom.com/.] Ale nemá smysl, aby všichni vyráběli všechno.

]]>
Od: GLUM https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/maly-prispevek-ke-svetove-globalizaci-po-deseti-letech/#comment-96354280 Fri, 11 Jun 2010 13:13:32 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45943010#comment-96354280 autore,
a nebude on problém v neefektivních a stranných, protože monopolních soudech?

Jistě se shodneme na tom, že prodávat zdraví lidí za zaměstnanost je zvrácené a společensky nevýhodné. Není to náhodou právě stát, kdo chrání tyto zločince-zaměstnavatele (někdy ani to ne)? Protože jsou státní úředníci (ostatně jako téměř všichni lidé) vydiratelní, neměla by se moc decentralizovat?

Já od státu nechci nic, já chci, aby se došlo postuné, ale úplné demonopolizace, tj. rozpuštění státu. Tím by se mj. uvolnil prostor pro skutečně nezávislé komerční soudy (ostatně již dnes v obchodním právu si málo kdo troufne spoléhat na státní soudy a každý podstatnější kontrakt má arbitrážní doložku, kde si smluvní strany předem volí příp. nestátní soud). Touto cestou bude dosaženo výrazně lepší vymahatelnosti práva.

Ano, stát zajišťuje jakousi infrastrukturu. Ta je ovšem mizerná a drahá. Jak už to tak u monopolů bývá. Čím prosím pěkně stát firmám a domácnostem ručí? Vůbec ničím, takový můj děda… tbc

]]>