Komentáře: Děsivá radost z vítězství https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/desiva-radost-z-vitezstvi/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Jakub Procházka https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/desiva-radost-z-vitezstvi/#comment-118212220 Mon, 20 Jun 2011 14:22:35 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52078720#comment-118212220 Aniž bych měl něco proti humanismu,
stejně jako nemám nic proti vlastenectví, vidím je jako součást duality. Někomu se zvedá žaludek z humanismu, někomu zase z vašeho nacionalismu. A už je tu konflikt. Každý tvrdí, že má pravdu, a každý chce v boji za tu svou pravdu zvítězit. A ovšemže i jiné národy jsou hrdé na svou vlajku a ovšemže i jiné kultury jsou hrdé na svojí kulturu, a ovšemže i muslim je hrdý na svou víru. Tak co s tím uděláte?
Buď se všichni pobijeme, každý pod tím svým praporem, anebo uvidíme, že jsme všichni jedno. To bude ještě složité.
Sám píšete, že vás příliš netáhne Sparta nebo Baník, ale k národu se přimykáte velice těsně. Spoustu dualit a konfliktů bude jetě třeba překonat.
Hranice a rozdělování, to patří právě do toho 20. stojetí. Heslo 21. století je sdílení. Palackého heslo dnes už neobstojí, vždyť i vy jste jistě nejednou ocenil takové věci jako svoboda, láska, jídlo, pití, nebo třeba hajzlpapír, a na národ jste si při tom vůbec nevzpoměl.
Havel je všelijaký, ale svého času českou kulturu nesporně obohatil a byl v ní velice aktivní.
Jsou věci a myšlenky, které dokáží dát dohromady lidi bez ohledu na národ, náboženství apod. A Možná jsou věci ještě vyšší.
Osobně považuji za důležitější udržovat čistotu jazyka, nežli mávat praporem na náměstí. Rozdíly mezi lidmi vždy budou. A přesto jsou všichni lidé stejní.
Duality jsou na každém kroku. Na každém kroku mámep říležitost se učit.
Radost z vítězství se mi v principu jeví jako zločinná záležitost, neb jsou u toho i smutní a trpící poražení.

]]>
Od: Vlastenec https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/desiva-radost-z-vitezstvi/#comment-118160310 Fri, 17 Jun 2011 18:27:27 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52078720#comment-118160310 Pane kolego………….
Neřekl jsem že v některých věcech nemáte pravdu.S tou radostí pravdu máte.Jen mi přišlo že článek trochu zapáchá dávno zavrženým humanismem.Jsem moc hrdý na národní symboly a českou vlajku.Tím rozumím že nacionalisté jiných států,třeba bratři Slováci mají také svojí hrdost na svojí vlajku.Musím však podtknout že trochnu cizí je mi Sparta,Slávie,Baník a tyhle věci.To je fakt že některý fandové sport berou moc vážně.Nedá se to srovnat s hrdostí na Národ.Který by měl být nadevšecko.Jak říkal František Palacký mantru Nic než Národ.Nechci Vás soudit kolik ve vás toho krásného vlastenectví,nacionalismu je jen z Vašeho článku mám opravdu pocit že jste ovlivněn sociálními inženýry druhé poloviny 20 století co nadřazují všelidství nad Národem a tohle je jed.Myslet si že jsme jen lidi a že hranice a symboly nemají veliký význam.Z lidí co takto myslí se mi upřímě zvedá žalůdek.Když říkáte že se snažíte přidat ruku k dílu tak prosím dělejte co umíte jen se Vás zeptám co jste udělal proti cizorodým prvkům v Národě? Co jste udělal proti multikultuře a jedům kterými nás deně zaplavoval Václav Havel a ted nás stím zaplavují jeho ideologický následovníci?Jsem hrdý že jsem na nacionálním průvodu nesl českou vlajku a že opravdu pro Vlast pracuji.Držím Vám palce autore tohoto článku.

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/desiva-radost-z-vitezstvi/#comment-118148530 Fri, 17 Jun 2011 11:47:23 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52078720#comment-118148530 pane kolego Vlastenče
nevím, jestli se mám také urazit, že jste nmůj článek nepochopil, nebo se mám „radovat“ z toho, jak krásně dokazujete jeho platnost. Vidíte, mám před sebou obě možnosti a zcela jasně je vidím. Protože je ale vidím obě, připadá mi hloupé se rozhodnout jen pro jednu z nich a tím vstoupit s vámi do konfliktu a doufat, že nad vámi „zvítězím“ a pak z toho budu mít radost. Takže ne, nebudu s vámi soupeřit a nebudu padat du pasti duality, paradoxů a protikladů.
Jen připomínám, že i já jsem v hokeji fandil Česku a dokonce bych řekl, že jsem i vlastenec, v tom smyslu, že mám rád svouji vlast, její kulturu, snažím se jí všude propagovat a sám i přiložit ruku k dílu. Nakonec jsem , jak vidíte, stejně skončil u českého Máchy. Říci však, že nacionalismus je základ mi připadá poněkud ujeté.
Snažil jsem se popsat projevy radosti, a ty jsou, nemůžete to nijak popřít, stejné u hokejových fanoušků jako u muslimských separatistů. Radost je univerzální projev a nebylo cílem článku vás urazit, urazil jste se sám, díky svému pohledu na věc. Ten pohled na věc jsem se snažil trochu rozšířit, posunout. Navedl jsem pozornost na ty úplně nejzákladnější otázky a úkoly člověka. Alespoň jsem se o to tedy pokusil.
Jen pro pořádek ještě, nepíše se výtěství, ale vítězství, nechci rýpat, ale pokud jste vlastenec, mohl byste znát alespoń svou mateřštinu lépe.

]]>
Od: Vlastenec https://blog.respekt.cz/jakubprochazka/desiva-radost-z-vitezstvi/#comment-118106990 Thu, 16 Jun 2011 08:57:21 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52078720#comment-118106990 Tento článek mě uráží.
Není na místě naše výtěství v hokeji a jeho oslavy rovnat k arabskému světu a různým negativním dějinným událostem.
Kdyt být hrdý na svůj Národ a vlajku rozhodně není nebezpečná věc.Nacionalismus je základ a opravdu si zaslouží úctu ti co chodí v průvodech a mávají českými vlajkami i na sportovních utkání.
Když to lidi procítíte srdcem poznáte že slovo Čech je monem více než Evropan.

]]>